T +31 (0) 20 6259303 info@arttra.com
Selecteer een pagina
ARTTRA logo
ARTTRA

ARTTRA Galerie
Sinds 1988 organiseert ARTTRA wisselende tentoonstellingen met werk van (inter)nationale kunstenaars.

ARTTRA adviseert tevens bij de aankoop van werk van gerenommeerde kunstenaars.

U bent van harte welkom bij ARTTRA op de Tweede Boomdwarsstraat 4 in de Jordaan.

ARTTRA Galerie openingstijden: woensdag – vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak in de weekeinden.

 

ARTTRA Galerie

November/December 2023


Tentoonstelling:

‘Lichamelijke Landschappen’ van Guido Pera

11 november – 29 december 2023

Opening: zaterdag 11 november 16.00 -19.00 uur

Guido Pera (1970) is een kunstenaar die na het volgen van de Rietveld Academie altijd is blijven schilderen. Binnen zijn oeuvre heeft hij verschillende ontwikkelingen doorgemaakt.

Vanaf 2022 heeft hij zijn ‘eigen schilderstijl’ gevonden. Deze werken zijn intuïtief in vrijheid geschilderd in een lyrisch abstracte stijl.
Hij combineert zachte kleuren met een subtiele lijnvoering, die tezamen bij de kijker een erotiserende ervaring oplevert.

Guido Pera zelf aan het woord:

” Ik geloof in de eigenaardigheid en de autonomie van het kunstwerk, in het irrationele, in het resultaat wat schuilt binnen de verandering zelf. In het intuïtieve, dat zie je goed. Ik wil een vernieuwende subjectieve werking op de kijker veroorzaken”

Lichamelijke landschappen met een resonantie van het werk van Renoir, Gorky en Bacon… om intens in te verdwalen…

Marianne Schutte
Kunsthistorica

 

 

 

Voor bezichtiging maak een afspraak met mschutte@arttra.com

September/Oktober 2023


Tentoonstelling:

Bisschops in dialoog met Vunderink

9 september – 29 oktober 2023

Opening: zaterdag 9 september 16.00 -19.00 uur

Ido Vunderink
Seven in Eight # 3 Black and White 2018
olieverf – linnen 75 x 280 cm

Jac Bisschops
l.: Inner V 2010 tempera – hout 72 x 45 cm
r.: Inner III 2010 tempera – bladgoud – hout 72 x 45 cm

 

Abstracte vormen zijn eerder ontstaan dan letters. Het heeft echter tot het begin van de 20ste eeuw (1911) geduurd dat de abstracte kunst in zowel Duitsland ( Kandinksy), Nederland (Mondriaan en Van Doesburg) en in Rusland (Malevich en Tatlin) gelijktijdig haar intrede deed in de officiële kunstcanon. Deze kunstenaars wilden via de abstractie direct tot de geest spreken, gelijkwaardig als de muziek dat kan. Abstracte vormen en pure kleuren kunnen begrippen als evenwicht, harmonie en schoonheid visualiseren.

Jac Bisschops (1952) en Ido Vunderink (1955) werken al meer dan 40 jaar in deze abstracte beeldtaal. Naast de klassieke meesters is ook Blinky Palermo(1943-1977) van invloed geweest op beide kunstenaars. Palermo die zowel minimaal als constructief werkte en zijn werk voorzag met poëtische titels.

Interessant is het verschil in beider oeuvre. Is het werk van Vunderink meer concreet en minimalistisch en op de natuur gericht, zo is het werk van Bisschops meer spiritueel en constructivistisch en meer op de geestelijke wereld gericht.

Marianne Schutte
Kunsthistorica

 

 

 

Voor bezichtiging maak een afspraak met mschutte@arttra.com

Juli 2023


Tentoonstelling:

‘Scheepswrakken’

Foto’s en gedichten

Orna Wertman en Louis Lehmann

8 juli t/m 31 juli 2023

Opening: zaterdag 8 juli 16.00 – 19.00 uur

Met voorlezing van gedichten van L.Th.Lehmann door Erik Bindervoet

Orna Wertman (1957) presenteert haar fotoboek ‘On Water’(2023) tijdens deze tentoonstelling. Hierin heeft zij scheepswrakken geheel op eigen wijze verwerkt in haar collages en fotomontages. Deze scheepswrakken, raadselachtig, wel of niet in water gelegen combineert zij met landschappen en architectuur uit verschillende landen. De wrakken die zij heeft gefotografeerd ter plekke en in musea, zijn meestal vergane vissers en/of passagiersboten uit Griekenland, Denemarken, Italië, en Nederland.

Volgens Graddy Boven, conservator van het Marine Museum in Den Helder die het voorwoord in ‘On Water’ heeft geschreven liggen er wereldwijd ruim 1600 Nederlandse scheepswrakken op de zeebodem begraven.

Louis Th Lehmann (1920-2012), was een bekende dichter, levenskunstenaar en scheepsarcheoloog. Hij heeft in de jaren negentig onderzoek gedaan naar de bouw van oorlogsschepen in het oude Griekenland. Dit wetenschappelijke onderzoek is gepubliceerd door de Bezige Bij in 1995 met de titel: ‘De queeste naar de multireme. ‘Theorieën uit de Renaissance en Barok over antieke oorlogsschepen. Deze uitgave leest als een spannende roman. Je staat versteld hoeveel kennis er in de loop der eeuwen verloren is gegaan over de bouw van houten schepen. Voornaamste bronnenmateriaal waren voor Louis afbeeldingen op antieke vazen en historische verhandelingen. Natuurlijk heeft deze dichter, zoon van een zeeman, vele gedichten geschreven over schepen. Alida Beekhuis( 1933) zijn weduwe, heeft speciaal voor deze tentoonstelling gedichten van Lehmann uitgezocht die over schepen gaan.

Scheepswrakken, je gaat er nu heel anders naar kijken.
De zee neemt, de zee geeft…

Marianne Schutte
Kunsthistorica

 

 

 

Voor bezichtiging maak een afspraak met mschutte@arttra.com

Juni 2023


Tentoonstelling:

‘GRAPHICS’

Peter van der Heijden

3 juni – 30 juni 2023

Opening: zaterdag 3 juni 16.00 – 19.00 uur

Peter van der Heijden (1950), een veelzijdig kunstenaar en verzamelaar heeft onlangs zijn 5e boekje gemaakt, dit keer over zijn grafiek.

Graphics: A selection of 37 etchings 1976-1987
‘Graphics’ belicht zijn grafische werk, kleuretsen, en aquatinten, vervaardigd in de jaren 1976-1987. Historicus Pim Hoff schreef de begeleidende beschouwende tekst als zoektocht naar de uitgangspunten en drijfveren die ten grondslag liggen aan het werk.

Een enigszins onderbelicht onderdeel van Peter van der Heijdens omvangrijke en diverse oeuvre is zijn grafische werk dat tussen 1976 en 1987 ontstond. In deze periode maakte Van der Heijden een vijftigtal kleuretsen die zich kenmerken door een hele eigen benadering die karakteristiek is voor zijn werk en werkwijze. Van der Heijden gebruikt ets en aquatint, in diverse drukgangen, om volstrekt nieuwe beelden te creëren. Dit resulteert in poëtische werken waarin herkenning en vervreemding elkaar afwisselen en vormen, kleuren en texturen de dialoog met elkaar aangaan. De rode draad is lichtheid, onbevangenheid en opgewektheid, en plezier in het scheppen van fantasievolle werelden waarin de hiërarchie der dingen naar eigen hand wordt gezet, zoals dat ook zo typerend is voor het andere werk van Van der Heijden. Zijn persoonlijke ervaringen en zijn fascinatie voor het toeval, het onbekende, het bizarre en ongewone zijn een constante in dit werk. Van der Heijden toont bij ARTTRA-galerie een keuze uit deze bijzondere grafiek.

Marianne Schutte
Kunsthistorica

 

 

 

Voor bezichtiging maak een afspraak met mschutte@arttra.com

Mei 2023


Tentoonstelling:

‘Van Vlerkens Verfstreken in tweevoud’

6 mei – 31 mei 2023

Opening: zaterdag 6 mei 16.00 – 19.00 uur

 

Henk van Vlerken (1958) beeldend kunstenaar en schilderdocent in oude verftechnieken, maakt al meer dan 26 jaar tweeluiken, met verf op canvasboard, van het uitzicht op zijn volkstuin in Schellingwoude. Merkwaardig genoeg maakt hij steeds twee bijna identieke versies, die uiteindelijk het definitieve tweeluik vormen in speciaal daarvoor ontworpen passe-partoutlijsten. Het is alsof hij de toeschouwer wil tonen dat deze werken geen toevaltreffers zijn, maar een trouwe weergave van de natuur op dat moment. Fraai zijn de werken, waarin hij het warme gele zonlicht heeft kunnen vangen dat dwarrelt door het groene bladerdak. Deze series hebben uiteindelijk in 2021 geresulteerd in meer abstracte werken, zijn zogenoemde ‘asymmetrische reflecties’. In deze werken zien wij dat kleur, lijn en vorm bevrijd zijn van de realistische weergave en meer een beroep doen op onze geestelijke vermogens om vrij te kunnen associëren.
Naar kunst kijken verandert de wereld niet, maar wel onze blik op de wereld.(1)

Marianne Schutte
Kunsthistorica

(1) Vonken van Verbeelding, Marc Delrue, 2022, blz 10.

 

 

Voor bezichtiging maak een afspraak met mschutte@arttra.com

Maart/April 2023


Tentoonstelling:

“De vele gezichten van Willy Looyen”

11 maart – 23 april 2023

Opening: zaterdag 11 maart 16.00 – 19.00 uur

 

Zaterdag 15 april, galerie geopend van 14.00 tot 17.00 uur

Artist talk met Willy Looyen om 15.00 uur 

Het beeldend werk dat Willy Looyen (1956) in de loop van haar kunstenaarsbestaan heeft opgebouwd bestaat uit video’s, beelden, installaties, fotowerken, tekeningen en mixed media. Een rijk en experimenteel oeuvre, van het werken met gips, beton tot aan haar nieuwste oplage ‘Rats, Pardoes of Lek’ Na de geboorte van haar twee kinderen is haar werk radicaal verandert tot het maken van kleine tekeningen en andere mixed media werken. Allengs kwamen steeds meer gezichten naar voren. Door ervaringen in haar leven werden de gezichten prominent, van haar eigen gezicht, het gezicht van de ander tot aan politieke, sociale gezichten, waar ze de laatste jaren haar aandacht op richt.

De tentoonstelling “De vele gezichten van Willy Looyen” die bij ARTTRA te zien is, is een keuze uit het werk van het afgelopen decennium, van mixed media werken, tekeningen en bewerkte foto’s. Willy zelf zegt hierover: “In mijn tekeningen en ander werk ga ik al krassend, wringend, wrikkend en mijmerend op zoek naar hun uiteindelijke vorm. Het zijn herhalingen van handelingen. Of het nu gaat om gaten ponsen in foto’s, krassend een gezicht tekenen of het gezicht aftasten met potlood. Steeds zoek ik de nabijheid van de ander met mijn gedachten en gevoelens. Het is een opbouw van handelingen die van sensitief, zacht, tastend en zoekend naar hard, indringend, gefrustreerd agressief gaan. Om al terugtrekkend te belanden in de uiteindelijke vorm. Vanuit vragen over de menselijke conditie maak ik werken die transformaties zijn van universele menselijke emoties zoals angst, verlangen, verlies, onmacht, eenzaamheid en vervreemding”. Al kijkende naar deze werken kan men concluderen dat er op vele manieren gezichten door haar worden gecreëerd op een eigen unieke manier, elk met een eigen vorm en betekenis.

Marianne Schutte
Kunsthistorica

 

Voor bezichtiging maak een afspraak met mschutte@arttra.com

Januari/Februari 2023


Tentoonstelling:

‘Ocean dreams’

van Rik Lina

14 januari – 28 februari 2023

Opening: zaterdag 14 januari 16.00 – 19.00 uur

 

CORAL GARDEN, 2022 – watercolor and acryl on paper – 110x150cm.

Rik Lina (1942) is een Nederlandse Surrealist, opgenomen in de officiële canon. 
Lina verrast ons al jaren met zijn on-Hollandse themakeuze op groot formaat. 
Zijn kleurenpalet is tropisch te noemen. Hij schildert met zachtroze, geel, oranje, blauw en zelfs fluorescerende kleuren. Terugkerende thema’s zijn de energieke ervaringen die de jungle, woestijn en de diepe wateren oproepen. 
Deze tentoonstelling ‘Ocean Dreams’ zijn de getrouwe visualisaties van zijn meer dan 1000 duiken in de Middellandse zee, Rode zee, Caribische zee en de Timor zee. 
Tijdens zijn duiken heeft hij niets aangeraakt of gefotografeerd. 
Alle beelden zitten in zijn hoofd. Na de duik, ging Rik altijd meteen schilderen. 
Hierbij voelt hij zich een met het Al.
 
Marianne Schutte
Kunsthistorica

 

Voor bezichtiging maak een afspraak met mschutte@arttra.com

November/December 2022


Tentoonstelling:

‘Zoete Aardappel met open hart’

van Pablo Ponce

5 november – 31 december 2022

Opening: zaterdag 5 november 16.00 – 19.00 uur

‘Zoete aardappel met open hart’ (2021), olie op doek, 60x 80 cm

In de schilderijen cyclus “Zoete aardappel met open hart”, is de Argentijn Pablo Ponce (1974, La Plata) op zoek naar een parallelle wereld, een andere dimensie; waar de tijd cyclisch is, en waarbij er sprake is van een terugkomsttijd.

Pablo Ponce Gomes de Saravia woont /werkt sinds 2001 in Amsterdam. Na de Academie voor Beeldende Kunsten, Scenografie, La Plata in Buenos Aires te Argentinië van 1992-1998 heeft hij de Gerrit Rietveld academie, afdeling keramiek gevolgd (2009-2012).

Hij werkt met metaforen zoals de zoete aardappel opdat deze herkenbaar is in beide culturen, zowel in Europa als in Latijns-Amerika.
Voor hem is de zoete aardappel met open hart met kind, een metafoor voor zowel de Madonna met kind als ‘de Pacha Mama,’ het begrip ‘Moeder Aarde ‘in Latijns-Amerika.

Pablo stelt zich constant de vraag af of we de werkelijkheid /de natuur in al zijn volheid wel kunnen waarnemen?

Pablo ziet zijn leven als een proces van verandering en beweging zoals in de natuur, alles is in transitie, het is voor hem de alchemie van transformatie. Zo ziet hij de kosmos als de natuur en de microkosmos bevindt zich binnen ons.

Hij ziet zijn werk als een syncretische constructie met natuurlijke elementen en alledaagse voorwerpen zoals zoete aardappelen, organen, wortels, aderen, botten, micro-organismen, die behalve in het lichaam ook denkbeeldig onder de grond zouden kunnen bestaan.

Naast schilder is hij tevens een begenadigd keramist, vanaf 26 -11 tot 29-10-2023 is zijn installatie ‘Wandering Walls’(2016) te zien in het Keramiek Museum Princessehof te Leeuwarden tijdens de tentoonstelling ‘Handle with Care”.

Waar geen woorden zijn, zijn beelden

 

Voor bezichtiging maak een afspraak met mschutte@arttra.com

september/ oktober 2022


Tentoonstelling:

‘Arise’

van Jac Bisschops

3 september tot 30 oktober 2022

Opening: zaterdag 3 september 16.00 – 19.00 uur

 

Jac Bisschops   –  Arise  2022  –  tempera-linnen    76 x 76 cm

Jac Bisschops (1952) is een meester in het sensibiliseren van ruimte. Eenvoud, verstilling en transcendentie vormen de kern van zijn werk.

De schilderijen kenmerken zich door een heldere compositie in subtiele kleuren en ontvouwen zich als fijn gestemde kleurklanken in de ruimte. In zijn schilders-oeuvre van 40 jaar, bouwt hij verder op het gedachtegoed van o.a. Piero della Francesca, Piet Mondriaan, Ives Klein en Andrei Tarkovski. Tevens laat hij zich inspireren door klassieke en hedendaagse religieuze muziek.

Zijn levensbeschouwing is georiënteerd op het Zen Boeddhisme. Jac Bisschops volgde zijn kunstopleiding aan de Academie van Beeldende Kunsten te Maastricht, 1974 – 1979. Kunstwerken van hem zijn opgenomen in diverse collecties o.a. : Stedelijk Museum Amsterdam, het Mondriaanhuis Amersfoort, Museum Ritter Waldenbuch Duitsland, Espoo Art Museum Espoo Finland, ABN-AMRO, KPMG, DSM, SABIC, Ymere en Loyens & Loeff.

Naast autonome kunstwerken heeft Jac Bisschops diverse kunstopdrachten uitgevoerd voor o.m. Rijksgebouwendienst, gemeente Amsterdam, gemeente Leiden en particuliere bedrijven.
In 2010 heeft hij in opdracht van de Sint-Salvatorskathedraal te Brugge een nieuwe kruisweg gerealiseerd. Deze ‘Kruisweg van de Verstilling’ is permanent in de kathedraal te bezichtigen.
In 2014 realiseerde Jac Bisschops, in opdracht van het AZ Maria Middelares Ziekenhuis te Gent een Kapel in het nieuwe ziekenhuis.

Zie: www.jacbisschops.nl

Voor bezichtiging maak een afspraak met mschutte@arttra.com

 

 

maart/ mei 2022


Duo Tentoonstelling:

De levensdraad en de filosofen-steen

van Lee Eun Young en Carel Lanters

5 maart tot 30 mei 2022

Opening: zaterdag 5 maart 16.00 – 19.00 uur

 

Lee Eun Young en Carel Lanters exposeren zelden samen, ook al zijn ze al 40 jaar bij elkaar. Zij gaan meestal hun eigen weg, om soms in een tentoonstelling het recente werk te combineren. ARTTRA volgt dit kunstenaarsechtpaar al jaren.

Terwijl Carel vormgeeft aan een wasmodel om het vervolgens te transformeren naar massief aluminium, gaat Eun Young voorzichtig te werk door fragiele boombladeren te omwikkelen met kleurrijk draad. Fragiel als de natuur kan zijn, veranderen de gedroogde bladeren in objecten die iets lijken te vertellen. Licht en kwetsbaar als schijnbare tegenstelling met de massieve en supersterke objecten ontstaan door het gietproces in aluminium

Tijdens wandelingen, heeft Eun Young veel soorten bladeren, droge vruchten, boomschors en takken gevonden. Wanneer zij de bladeren of de takken met draden omwikkelt, heeft zij het gevoel dat zij een spinnenweb over de vondsten heen legt en ze een voor een tot leven brengt. Zij ziet een rups in een vlinder veranderen en samengevoegde bladeren veranderen in vogels of andere dieren. Het nieuwe lichaam krijgt een ziel. Ieder mens ziet en ontdekt iets anders in zijn/haar eigen wereld van verbeelding. Deze objecten onder de titel ‘La Poésie des Herbes’, werden deels ontwikkeld tijdens de residency in Espace d’Arts Contemporains in Bourbonne-les-Bains (F).

Ook de objecten van Carel ontstaan door verandering. Door een dunwandige vorm van was, in een moment samen te drukken, ontstaat er een residu van deze geconcentreerde handeling. Deze wordt omgezet, via de verloren was techniek, in massief aluminium om de kracht en de vorm te stabiliseren en ook het juiste gewicht mee te geven. Er ontstaat een gevoelsmatige referentie naar de ‘philosopher’s stone’. De steen der wijzen (lapis philosophorum) in de alchemie is, in het kort gezegd, een substantie waarmee men gewone materialen in edelmetalen kan veranderen (zelfs goud!). Volgens de moderne alchemist is het ‘Grote Werk’ gericht op de verlichting van de persoon zelf.

Wat de werken van Eun Young en Carel gemeen hebben, is het geven van een ziel aan een object en het streven naar de ideale belichaming.

Kom langs of maak een privé-afspraak en laat je verrassen door deze unieke vormen.

Marianne Schutte

 

 

januari / februari 2022


Tentoonstelling:

Connectivity

van Orna Wertman

15 januari  t/m 26 februari 2022

Opening: zaterdag 15 januari 14.00 – 17.00

@Orna Wertman, fotomontage, I was not in Japan’ 125 x 178 cm (2019)

Orna Wertmans (1957) fotomontages kenmerken zich door een geheel eigen beeldtaal en narratief. Zij componeert haar foto’s zo dat ondanks het vaak rampen voorspellende narratief toch de schoonheid zichtbaar is. Zij werkt bewust niet digitaal met photoshop, maar handmatig met schaar en lijm. Zij heeft in haar veertigjarige carrière, vanaf 1982 naast autonoom werk tien fotoboeken in eigen beheer uitgegeven (oplage 255) ieder met een special edition (oplage 15 met een losse fotoprint). 2003 is het jaar waarin zij begint aan een serie fotoboeken met betekenisvolle titels: Broken Landscapes (2008), Bird Lands (2013), Geen rust (2014), Summer Details (2014), Other Vacations (2015), The Day the Earth Shakes (2017), Actualities (2019), I was not in Japan (2019), I was in Japan (2020), Holland Myth (2021).

Doormidden gesneden landschappen verhalen over rampen die komen of geweest zijn. Zoals de tsunami in Indonesië, de aardbevingen in Appingedam of de overstromingen in Venetië en in Wijlre (Limburg).

Net als bij andere kunstenaars resoneert het omringende landschap in haar fotomontages. Men ervaart in haar werken enerzijds de heimwee naar het landschap waarin zij is opgegroeid (Ramat Gan in de omgeving van Tel Aviv), anderzijds haar alarmerende kijk op water waar haar thuis is vanaf 1983: Amsterdam, twee meter onder de zeespiegel gelegen.

De laatste fotoboeken zijn een trilogie, een connectiviteit (aaneenschakeling) van reisverhalen, fictief, echt en in eigen land. De special edition boeken worden getoond bij ARTTRA in de tentoonstelling met de originele fotomontages en foto’s op groot formaat. Zoals de prachtige Kersenbloesem gefotografeerd in Nederland. 

U bent uitgenodigd om Orna Wertman zelf te ontmoeten op 6 februari van 15.00 tot 17.00 uur bij ARTTRA-galerie. 

Marianne Schutte, kunsthistorica

Voor een private view maak een afspraak met mschutte@arttra.com van ARTTRA-galerie.

 

november 2021 / januari 2022


Tentoonstelling:

Ode aan Hercules Seghers

van Rik Lina

6 november 2021 t/m 9 januari 2022

Opening: zaterdag 6 november 16.00 – 19.00

 

Seghers (1589-1638) had al vroeg de aandacht van Lina door zijn grafische intelligentie. Ook Lina heeft veel geëxperimenteerd met verschillende druktechnieken en materialen. Net als Seghers maakt hij ook een soort droomlandschappen die alleen maar in je verbeelding kunnen bestaan. In bijgaande artikel beschrijft Rik zijn spannende ontdekkingstocht.

Dit werk moet je ervaren en al kijkende doe je ontdekkingen waar geen woorden voor zijn.

Deze expositie sluit de serie tentoonstellingen af bij ARTTRA in 2021 die allen een echo van een belangrijke kunstenaar uit het verleden vertegenwoordigden.

Voor een private view maak een afspraak met mschutte@arttra.com van ARTTRA-galerie.

september / oktober 2021


Tentoonstelling:

Quiet Light III

Jac Bisschops

4 september t/m 31 oktober 2021

Opening: zaterdag 4 september 16.00 – 19.00

 

“Tres”  bladgoud – hout

 

Jac Bisschops (1952) is een meester in het sensibiliseren van ruimte. Zijn werk verwijst naar de onschatbare waarde van eenvoud, spiritualiteit en transcendentie. De schilderijen kenmerken zich door een heldere compositie in subtiele kleuren en ontvouwen zich als meditatieve fijn gestemde kleurklanken in de ruimte. In zijn schilders-oeuvre van 40 jaar, bouwt hij verder op het gedachtegoed van o.a. Piero della Francesca, Piet Mondriaan, Ives Klein en Andrei Tarkovski. Naast studiereizen in Europa maakte Jac Bisschops vele reizen naar o.a. India, Himalaya, Egypte, Marokko en Mali waar hij naast metafysische natuurervaringen de kunst en sacrale architectuur van de oude culturen in zich opnam. Tevens laat hij zich inspireren door klassieke en hedendaagse spiritueel-religieuze muziek. Zijn levensbeschouwing is georiënteerd op het Zen Boeddhisme.

Jac Bisschops volgde zijn kunstopleiding aan de Academie van Beeldende Kunsten te Maastricht, 1974 – 1979. Kunstwerken van hem zijn opgenomen in diverse collecties o.a. : Stedelijk Museum Amsterdam, het Mondriaanhuis Amersfoort, Museum Ritter Waldenbuch Duitsland, Espoo Art Museum Espoo Finland, Tweede Kamer der Staten Generaal Den Haag, Gerechtsgebouw Parnas Amsterdam, R.I.V.M. Bilthoven, Hoofdkadaster Apeldoorn, Ministerie van Sociale Zaken Den Haag, ABN-AMRO, KPMG, DSM, SABIC, Ymere en Loyens & Loeff.
In 2010 realiseerde Bisschops, in opdracht van de Sint-Salvatorskathedraal te Brugge een nieuwe Kruisweg; ‘Kruisweg van de verstilling’. De 15 Kruiswegstaties zijn permanent in de kathedraal te bezichtigen.In 2014 realiseerde Bisschops, in opdracht van het AZ Maria Middelares Ziekenhuis te Gent een Stilte-Kapel (incl. kunstwerken). Vanaf 2007 is er jaarlijks een éénmans tentoonstelling bij ARTTRA

mei / augustus 2021


Tentoonstelling:

6 x 3: Ode aan Adriaen Coorte

1 mei t/m 31 augustus 2021

 

Stillevens van :
Adriaen Coorte, Max Vilt,  Cees Nouwens, Guido Pera,
Harm Mouw, Adriaen Coorte

 

Zes hedendaagse kunstenaars: Fredie Beckmans, Giuseppe Cacciapuoti, Harm Mouw, Cees Nouwens, Guido Pera en Max Vilt brengen ieder met drie werken op klein formaat 26,5 x 20,5 cm een ode aan de kunstenaar Coorte. Werk van Adriaen Coorte
(Middelburg1665-1707) is o.a. te zien in het Rijksmuseum te Amsterdam. Coorte was in de 17e eeuw gespecialiseerd in het maken van stillevens. Na verloop van tijd laat hij steeds meer attributen zoals een schedel en/of zandloper weg en richtte zich vooral op de ultieme schoonheid van de aardbeien (1696), abrikozen (1698), kruisbessen (1699) en perziken (1705) zelf. Hij plaatste deze tegen een donkere achtergrond, op een hardstenen plaat duidelijk voorzien van zijn handtekening, allen op klein formaat. Door het contrast van de vruchten en de steen, voel je als het ware het sappige vruchtvlees en ben je je bewust van de tijdelijkheid van het leven. Ultieme Carpe Diem of meer in zijn tijd Memento Mori meesterwerken. ARTTRA heeft bovenstaande kunstenaars gevraagd om nieuwe Carpe Diem stillevens te maken op klein formaat. Laat u verrassen door deze hedendaagse kunstenaars, ieder met een eigen handschrift en techniek.

Voor een private view maak een afspraak met mschutte@arttra.com van ARTTRA-galerie.

ARTTRA Galerie openingstijden: woensdag – vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak in de weekeinden.

maart / april 2021


Tentoonstelling:

Sandra Derks: De weg van het labyrint

6 maart  t/m 25 april 2021

 

De tijd is rijp dat we afscheid nemen van het doolhof en het pad betreden van het labyrint, aldus Sandra Derks die met deze tentoonstelling haar ‘work in progress’ laat zien geïnspireerd door het labyrint van Chartres.
In tegenstelling tot een doolhof waar doodlopende wegen en blokkades de amusementswaarde bepalen, er slechts de keuze bestaat uit goed of fout en het vinden van een uitweg afhangt van het analytische vermogen, verkeert degene die een labyrint betreedt in de geruststellende wetenschap dat er maar één pad te volgen is dat in eigen tempo bewandeld kan worden en via het centrum als vanzelf weer naar de uitgang leidt.

Oude beschavingen hebben ons een stenen erfenis nagelaten in de vorm van labyrinten, steencirkels, hunnen-bedden, pyramides, tempels en kathedralen waar kennis en technologie in besloten ligt over de relatie van de mens tot de kosmos. Het is dan ook niet voor niets dat deze vooral gesitueerd zijn waar positieve kosmische en aardstraling elkaar kruisen, ook wel leylijnen genoemd, een soort meridianen die als een raster over de aarde liggen. Volgens Sandra Derks is de toenemende belangstelling voor deze kennis wellicht te wijten aan het besef dat we verdwaald zijn in het doolhof
van de vernietiging van de menselijke soort en zijn habitat. Slaat de mens de weg in naar een kleur en gender loos trans humaan slaven bestaan, aangestuurd door artificiële intelligentie of de weg van de ons gegeven natuurlijke intelligentie waarbij wij onze onlosmakelijke relatie met de aarde en de kosmos weer in ere herstellen?

 In deze tentoonstelling laat zij een aantal werken zien die naar deze vraag verwijzen zoals het schilderij ‘VRIJ’ en ‘Zwart gat’. Door gebruik te maken van taal als een in principe onderscheidend instrument zijn de letters die samen het woord VRIJ vormen hier tot een transparant beeld gemaakt. We zien een doorkijkje richting kosmos terwijl de getrouw weergegeven excrementen ons herinneren aan het aardse bestaan. ‘Zwart gat’ kan op verschillende manieren worden uitgelegd; de verwijzing naar zwarte gaten, wormgaten en witte gaten in het universum maar ook naar de metaforische sprong in het diepe. De reis van de held of de heldin die net als in de mythe van Theseus en Ariadne de angst overwint door het monster te verslaan dat zich in het labyrint van koning Minos bevindt.

Ook toont zij een aantal werken die direct geïnspireerd zijn door de vorm van het labyrint van Chartres zelf. Zo ontrafelt zij deze door het pad uit te snijden van het platte vlak. Zo ontstaat er een onregelmatige slinger die loskomt in de ruimte. Wie deze slinger naar willekeur oppakt en weer loslaat, ziet hoe zich telkens opnieuw een unieke driedimensionale vorm ontvouwt. Deze handeling kan eindeloos herhaald worden terwijl de grondvorm van het labyrint intact blijft.
Hiermee laat zij het proces zien van ieders unieke levenspad met zijn hoogte en diepte punten terwijl het idee van ‘mens-zijn’ onveranderlijk blijft.

Met deze tentoonstelling wil Sandra Derks ons herinneren aan de bouwmeesters uit het verleden die hun kennis van de dynamische natuurwetten wisten te bestendigen in monumenten van schoonheid in steen. Het labyrint van Chartres staat dan ook vooral symbool voor het alchemistische huwelijk tussen zon en maan; tussen het mannelijke en vrouwelijke principe waar alle leven uit geboren wordt. Op 21 juni wanneer de zon op zijn hoogst aan het firmament staat valt er door een gat in één van de gebrandschilderde ramen van de kathedraal een lichtstraal, precies op het midden van de rozet in het labyrint. Het moment om het leven te vieren door één te worden met het licht.

 

 

Sandra Derks i.s.m. Marianne Schutte
ARTTRA-galerie

 

januari 2021 / februari 2021


Tentoonstelling:

Bob Bunck: Edward Curtis

16 januari 2021 t/m 28 februari 2021

 

Edward S. Curtis (1868 -1952) was een Amerikaanse fotograaf en etnoloog. Hij besteedde meer dan 30 jaar van zijn leven aan het in beeld brengen van het leven van de ‘Native Americans’, de Indianen die rondtrokken in Noord-Amerika en Canada. Tijdens zijn leven heeft hij een twintigtal fotoboeken gemaakt.
Zijn oeuvre omspant zo’n 40.000 foto’s op glasnegatief.

Bob Bunck (1950) is een Nederlandse fotograaf en beeldend kunstenaar, die van 1968 tot 1977 als fotograaf in de TV studio’s in Hilversum werkte. In 1977 kiest hij voor het autonome kunstenaarschap. Als hij in 1978 op een tentoonstelling in Parijs voor het eerst de foto’s van Curtis ziet, is hij daar meteen van onder de indruk.
Bunck verwijst in zijn collages naar verschillende schilderstijlen. Naast zijn held Vermeer, duiken Modigliani, Pollock, en verwijzingen naar de abstracte beeldtaal op.

Het was moeilijk om in zijn atelier een definitieve keuze te maken. Maar toen ik zijn Curtis foto’s met constructivistische elementen zag was ik direct verkocht.

Het Constructivisme ontstaat begin twintigste eeuw met name in Oost-Europa en was een totale vernieuwing in de kunst, waarbij de kleuren rood, wit en zwart en de geometrische vormen zoals vierkant, cirkel en lijn actief werden ingezet. Deze object-loze kunst was een doorbreking van de traditie en opende voor de kijker nieuwe ideeën, waarbij de makers (o.a. Tatlin, Rodchenko, en El Lissitzky)) een stijl wilde creëren naar een verbeterde toekomstige maatschappij. Door deze heldere abstracte tekens te verbinden met de sepia foto’s van Curtis, brengt Bunck ons weer terug bij de Indianen, en laat ons zien dat de ‘Native Americans’ een groot besef van de mens en dier in de natuur en haar omgeving hadden.

Private view mogelijk op afspraak: stuur een mail naar mschutte@arttra.nl

Marianne Schutte
Kunsthistoricus

 

 

 

 

november 2020 / januari 2021


‘Amsterdam in olieverf’

Boudewijn Payens

7 november 2020 tot 7 januari 2021

Opening zaterdag 7 november

van 16.00 tot 19.00 uur

Roeterseiland (2019) 205 x 100 cm

 

Eind 2019, In het kader van ‘een kunstenaar uitgelicht ‘in Arti en Amicitiae zag ik naast de plek waar altijd het vertrouwde schilderij van Breitner hangt een verontrustend schilderij over Amsterdam van de kunstenaar Boudewijn Payens. Net als Breitner gebruikt Payens een donker kleurenpalet en brengt zijn olieverf pasteus aan. Vanaf 2019 schildert Payens zijn uitzicht op het Roeters-eiland, het nieuwe universiteitscomplex, gelegen tussen de Roetersstraat, Plantage Muidergracht, en de Sarphatistraat. Hier zijn vanaf 2017 hoge monotone blokkendozen neergezet om het hoger onderwijs massaal te kunnen bedienen in de oude binnenstad. De kille muren en hoogte gaan volledig voorbij aan de menselijke verhoudingen.

Klein onderzoekje wijst uit dat de bekende kunstschilder Breitner (1857-1923) zich altijd verre gehouden heeft van de vernieuwingen in een historische stad, zowel Rotterdam waar hij vandaan kwam en juist koos voor Amsterdam door haar schilderachtigheid en schoonheid.

Eenmaal in gesprek geraakt met Payens (1951) bleek de kunstenaar pas op zijn 67ste jaar geïnteresseerd te zijn geraakt in het treffen van de uiterlijke werkelijkheid. Voorheen heeft hij in zijn gehele carrière als kunstenaar (opleiding gevolgd aan de Koninklijke Academie voor Kunst en vormgeving in Den Bosch) zich vooral gericht op zijn innerlijke beleving en daar heel fysiek uiting aangegeven door middel van performances, beeldhouwwerken, en de toepassing van écritures automatiques op doek.

Opvallende performance was dat hij bevestigd aan een klimtouw, vanuit de nok van een gebouw, met krijt een vloertekening realiseerde binnen de door het touw beperkte actieradius.
Of tijdens een bergbeklimming halverwege de rotswand een getekend spoor zette, als een teken aan de onmetelijke, onneembare bergwand. (www.boudewijnpayens.nl)

Payens de natuurliefhebber en bergbeklimmer zou Payens niet zijn, als hij in zijn fantasie toch de kille flatgebouwen laat transformeren tot rode woeste bergen uit het Atlasgebergte. Ook bij deze hoogbouw ziet Payens dat het voor de vogels, net als in de bergen een goede plek is om een duikvlucht te maken.
Het Atlasgebergte heeft hij in maart 2020 bezocht maar werd daar teruggeroepen door zijn dochters vanwege de Corona-pandemie.

Private view mogelijk op afspraak: stuur een mail naar mschutte@arttra.nl

Marianne Schutte.
Kunsthistorica

 

september/oktober 2020


‘Polyfonie’

Jac Bisschops

5 september t/m 30 oktober 2020

Opening zaterdag 5 september

van 16.00 tot 19.00 uur

Choir 2020

tempera – linnen * triptiek: 27 x 146 cm.

 

Voor meer informatie www.jacbisschops.nl

Voor meer informatie:
ARTTRA Galerie – Tweede Boomdwarsstraat 4 –  1015 LK Amsterdam
tel: +31 (0) 20 6259303 . info@arttra.nl .www.arttra.nl

  

 

ARTTRA
cultureel organisatiebureau

Tweede Boomdwarsstraat 4
1015 LK Amsterdam
tel +31 (0) 20 6259303

 

Voor informatie: info@arttra.com