T +31 (0) 20 6259303 info@arttra.com
Selecteer een pagina
ARTTRA logo
ARTTRA
nieuwsbrief aanvragen
Bezig met versturen

ARTTRA Nieuwsbrief

 

  • Moderne, hedendaagse kunst en vormgeving in het Stedelijk Museum
  • Wandeling: In de sporen van Rembrandt
  • Tentoonstelling: ‘Van Vlerkens Verfstreken in tweevoud’
    (6 mei t/m 31 mei 2023)
  • Tentoonstelling: ‘GRAPHICS’ van Peter van der Heijden
    (3 juni t/m 30 juni 2023)

Moderne, hedendaagse kunst en vormgeving in het Stedelijk Museum

Het Stedelijk Museum is internationaal beroemd om zijn unieke collectie moderne, hedendaagse kunst en vormgeving. Rein Wolfs, de directeur van het museum heeft samen met zijn conservatoren de pareltjes uit de collectie in een nieuwe actuele opstelling bijeengebracht.

ARTTRA biedt spannende rondleidingen langs deze nieuwe tentoonstellingen:

1. Yesterday Today. Kunst en vormgeving van circa 1880 tot 1950.

2. Everyday, someday and other stories. Kunst uit de collectie van de jaren vijftig tot de jaren tachtig.

3. Tomorrow is a different day. Kunst van de jaren tachtig tot nu.

Naast één tentoonstelling is het ook mogelijk om bovenstaande tentoonstellingen te combineren in één rondleiding van 1,5 uur.

Klik hier voor meer info >>

 

Wandeling: In de sporen van Rembrandt

Onder leiding van een ervaren ARTTRA gids wandelt u in de voetsporen van Rembrandts Amsterdam. Even ontdekkingstocht naar de tijd dat deze kunstenaar met veelzijdig talent er woonde en werkte.
Uw ARTTRA gids neemt u mee naar de middeleeuwse Waag waar hij anatomische lessen bijwoonde en vereeuwigde in schilderijen; de kerk met het graf van zijn vrouw Saskia; het Paleis op de Dam – toen het grootste stadhuis ter wereld! Ook ziet u het voorname huis waar hij later in zijn voorspoedige periode zou gaan wonen en werken en de kerk waarin hij is begraven.

Beginpunt: NH Barbizon Palace Hotel tegenover Centraal Station of andere locatie van uw keuze.

Tip: te combineren met rondleiding Rijksmuseum of  een boottocht Gouden Eeuw

Klik hier voor meer info >>

 

Tentoonstelling:’Van Vlerkens Verfstreken in tweevoud’
6 mei t/m 31 mei 2023

 

Henk van Vlerken (1958) beeldend kunstenaar en schilderdocent in oude verftechnieken, maakt al meer dan 26 jaar tweeluiken, met verf op canvasboard, van het uitzicht op zijn volkstuin in Schellingwoude. Merkwaardig genoeg maakt hij steeds twee bijna identieke versies, die uiteindelijk het definitieve tweeluik vormen in speciaal daarvoor ontworpen passe-partoutlijsten. Het is alsof hij de toeschouwer wil tonen dat deze werken geen toevaltreffers zijn, maar een trouwe weergave van de natuur op dat moment. Fraai zijn de werken, waarin hij het warme gele zonlicht heeft kunnen vangen dat dwarrelt door het groene bladerdak. Deze series hebben uiteindelijk in 2021 geresulteerd in meer abstracte werken, zijn zogenoemde ‘asymmetrische reflecties’. In deze werken zien wij dat kleur, lijn en vorm bevrijd zijn van de realistische weergave en meer een beroep doen op onze geestelijke vermogens om vrij te kunnen associëren.
Naar kunst kijken verandert de wereld niet, maar wel onze blik op de wereld.(1)

Marianne Schutte
Kunsthistorica

(1) Vonken van Verbeelding, Marc Delrue, 2022, blz 10.

 

Voor bezichtiging maak een afspraak met mschutte@arttra.com

 

Tentoonstelling:’GRAPHICS’ van Peter van der Heijden
3 juni t/m 30 juni 2023

Peter van der Heijden (1950), een veelzijdig kunstenaar en verzamelaar heeft onlangs zijn 5e boekje gemaakt, dit keer over zijn grafiek. 

Graphics: A selection of 37 etchings 1976-1987

‘Graphics’ belicht zijn grafische werk, kleuretsen, en aquatinten, vervaardigd in de jaren 1976-1987. Historicus Pim Hoff schreef de begeleidende beschouwende tekst als zoektocht naar de uitgangspunten en drijfveren die ten grondslag liggen aan het werk. 

Een enigszins onderbelicht onderdeel van Peter van der Heijdens omvangrijke en diverse oeuvre is zijn grafische werk dat tussen 1976 en 1987 ontstond. In deze periode maakte Van der Heijden een vijftigtal kleuretsen die zich kenmerken door een hele eigen benadering die karakteristiek is voor zijn werk en werkwijze. 

Van der Heijden gebruikt ets en aquatint, in diverse drukgangen, om volstrekt nieuwe beelden te creëren. Dit resulteert in poëtische werken waarin herkenning en vervreemding elkaar afwisselen en vormen, kleuren en texturen de dialoog met elkaar aangaan. De rode draad is lichtheid, onbevangenheid en opgewektheid, en plezier in het scheppen van fantasievolle werelden waarin de hiërarchie der dingen naar eigen hand wordt gezet, zoals dat ook zo typerend is voor het andere werk van Van der Heijden. Zijn persoonlijke ervaringen en zijn fascinatie voor het toeval, het onbekende, het bizarre en ongewone zijn een constante in dit werk.  

Van der Heijden toont bij ARTTRA-galerie een keuze uit deze bijzondere grafiek.

Voor bezichtiging maak een afspraak met mschutte@arttra.com

 

  

 

ARTTRA
cultureel organisatiebureau

Tweede Boomdwarsstraat 4
1015 LK Amsterdam
tel +31 (0) 20 6259303

 

Voor informatie: info@arttra.com