T +31 (0) 20 6259303 info@arttra.com
Select Page

Tentoonstelling
“Strange Games”

Marta Volkova en Slava Shevelenko

ARTTRA Galerie

12 januari t/m 3 maart 2019

Opening: zaterdag 12 januari van 16.00 tot 19.00 uur

Een 3D object gekweekt uit de cellen van de ‘piccolospeler’, van Manet uit de Hermitage in Leningrad. 52 x 68 cm, aquarel en kleurpotlood.

 

Het Russische kunstenaarsduo: Volkova en Shevelenko zijn geboren en getogen in St-Petersburg in de jaren vijftig vlakbij de Hermitage vol met prachtige Europese en Russische kunstschatten. De Russische kunstenaars waren in het verleden net als in Nederland goed op de hoogte van de Europese kunststromingen vanaf de 17e eeuw tot en met de jaren dertig in de vorige eeuw. Stalin maakte abrupt een einde aan die vrijheid door het Socialisme-Realisme als verplichte stijl op te leggen. Natuurlijk is er na de dooi in de jaren negentig veel meer vrijheid gekomen in de beeldende kunst maar in de politiek is de ‘Homo Sovjeticus’ nog steeds aanwezig. Rede dat vele kunstenaars en intellectuelen het moederland hebben verlaten. Zowel in de jaren negentig als heden ten dage.

Marta en Slava die al jaren in Maastricht wonen zoeken in hun projecten graag de grenzen op tussen werkelijkheid en fictie. Vooral daar waar de werkelijkheid absurde trekken begint te krijgen, vinden zij inspiratie. Zij stellen zich steeds de vraag, hoe de maatschappelijke realiteit en collectieve mythologieën elkaar wederzijds beïnvloeden. Meestal resulteert dat in ruimte vullende installaties. In het verlengde hiervan ligt ook de thematiek van de kleinere werken van het kunstenaarsduo, waarin de fundamentele problemen van de kunst en haar functioneren in de maatschappij onder de loep worden genomen.

Marianne Schutte
kunsthistorica