T +31 (0) 20 6259303 info@arttra.com
Select Page

Tentoonstelling
‘Ruimte, Ritme, Structuur
en Verhoudingen in Zwart en Wit’

van Frans Vendel

8 april tot en met 15 mei 2017 bij ARTTRA Galerie

Opening: zaterdag 8 april van 16.00 tot 19.00 uur

Frans Vendel (1955) is één van die kunstenaars die net als Mondriaan, eerst figuratief werkte om daarna op de totale abstractie uit te komen.

Vendel zelf aan het woord: ”Ik maak gebruik van een minimalistische vormtaal en een reductieve esthetiek. Hiermee wil ik het belang van ruimte, ritme, structuur en verhouding benadrukken. Ik beschouw mijn werk als concrete en essentiele benaderingen van mijn eigen emotionele en intellectuele ervaringen. Het werk reflecteert mijn interesses in architectuur, muziek, wetenschap, beeldhouwkunst, schilderkunst, en verder de verschillende uitingsvormen van onze alledaagse beeldcultuur.

Mijn werk gaat over essentie. De vorm is de inhoud. Het draait om de sterk afgebakende grenslijnen, waarbinnen vormen tegen de randen van het doek duwen of tegen elkaar. Ik gebruik of een enkelvoudige vorm, of een herhaling van vormen zodat er een structuur ontstaat. De vorm van de drager (vierkant, rechthoek of cirkel), beschouw ik als een essentieel onderdeel van de compositie daar deze de omtreklijnen van het werk bepaalt.”

Marianne Schutte, Kunsthistorica