T +31 (0) 20 6259303 info@arttra.com
Select Page

Tentoonstelling
‘Tamelijk opzienbarend’

van Paul Dikker

 

18 februari tot en met 31 maart 2017 bij ARTTRA Galerie

Opening: zaterdag 18 februari van 16.00 tot 19.00 uur

 

Geen beweging zonder richting,
45 x 25 cm, 2015, olieverf op linnen

Tijdens de laatste tentoonstelling: Abstractie versus Figuratie in 2009 bij ARTTRA galerie, werkte Dikker nog geheel figuratief. De laatste jaren verdween de figuratie echter geruisloos uit zijn oeuvre. Zijn werk is  duidelijk beïnvloed door de natuur waar hij tijdens zijn werkperiodes verbleef. Zo maakte hij verstilde, lege surrealistische landschappen in geeltonen toen hij in Portugal woonde, en majestueuze berglandschappen in blauw, wit en grijs tonen toen hij in Noorwegen verbleef.

Terugkerend thema in zijn werk  is de kracht van de natuur versus de nietigheid van de mens. Sinds hij een ruim atelier in Amstelveen heeft, zijn er bijzonder kleurrijke roze, oranje en groene schilderijen ontstaan, waarin de figuratie geheel verdwenen is en alleen nog maar verschillende bewegende structuren in frisse kleuren te zien zijn. Net als Mondriaan streeft Dikker naar een eigen ritme-, tijd- en ruimteconcept. Was Mondriaan meer op zoek naar een universele beeldtaal, bij Dikker is het meer een persoonlijke beeldtaal.

Zelf schrijft Dikker: “Mijn schilderijen zijn veeleer opzichzelfstaande beelden geworden, waarin kleuren, tonen en texturen als zodanig, in hun specifieke onderlinge ordening hun betekenis verlenen aan het autonome en unieke universum dat elk schilderij is. Dat maakt het misschien niet makkelijker om te vertellen waar mijn schilderijen nu precies over gaan. Goede kunst gaat altijd over de grote dingen des levens, over algemeenheden als liefde, leven en ontwikkeling; over woede, dood en verval.Ik beschouw mijn werk als realisatie van mijn zijn, als verbeelding van mijn gedachten en gevoelens, als spiegel van mijn ziel”.

Marianne Schutte, Kunsthistorica