T +31 (0) 20 6259303 info@arttra.com
Selecteer een pagina


Tentoonstelling:

‘Scheepswrakken’

Foto’s en gedichten

Orna Wertman en Louis Lehmann

8 juli t/m 31 juli 2023

Opening: zaterdag 8 juli 16.00 – 19.00 uur

Met voorlezing van gedichten van L.Th.Lehmann door Erik Bindervoet

Orna Wertman (1957) presenteert haar fotoboek ‘On Water’(2023) tijdens deze tentoonstelling. Hierin heeft zij scheepswrakken geheel op eigen wijze verwerkt in haar collages en fotomontages. Deze scheepswrakken, raadselachtig, wel of niet in water gelegen combineert zij met landschappen en architectuur uit verschillende landen. De wrakken die zij heeft gefotografeerd ter plekke en in musea, zijn meestal vergane vissers en/of passagiersboten uit Griekenland, Denemarken, Italië, en Nederland.

Volgens Graddy Boven, conservator van het Marine Museum in Den Helder die het voorwoord in ‘On Water’ heeft geschreven liggen er wereldwijd ruim 1600 Nederlandse scheepswrakken op de zeebodem begraven.

Louis Th Lehmann (1920-2012), was een bekende dichter, levenskunstenaar en scheepsarcheoloog. Hij heeft in de jaren negentig onderzoek gedaan naar de bouw van oorlogsschepen in het oude Griekenland. Dit wetenschappelijke onderzoek is gepubliceerd door de Bezige Bij in 1995 met de titel: ‘De queeste naar de multireme. ‘Theorieën uit de Renaissance en Barok over antieke oorlogsschepen. Deze uitgave leest als een spannende roman. Je staat versteld hoeveel kennis er in de loop der eeuwen verloren is gegaan over de bouw van houten schepen. Voornaamste bronnenmateriaal waren voor Louis afbeeldingen op antieke vazen en historische verhandelingen. Natuurlijk heeft deze dichter, zoon van een zeeman, vele gedichten geschreven over schepen. Alida Beekhuis( 1933) zijn weduwe, heeft speciaal voor deze tentoonstelling gedichten van Lehmann uitgezocht die over schepen gaan.

Scheepswrakken, je gaat er nu heel anders naar kijken.
De zee neemt, de zee geeft…

Marianne Schutte
Kunsthistorica

 

 

 

Voor bezichtiging maak een afspraak met mschutte@arttra.com