T +31 (0) 20 6259303 info@arttra.com
Select Page


Tentoonstelling:

‘GRAPHICS’

Peter van der Heijden

3 juni – 30 juni 2023

Opening: zaterdag 3 juni 16.00 – 19.00 uur

Peter van der Heijden (1950), een veelzijdig kunstenaar en verzamelaar heeft onlangs zijn 5e boekje gemaakt, dit keer over zijn grafiek.

Graphics: A selection of 37 etchings 1976-1987
‘Graphics’ belicht zijn grafische werk, kleuretsen, en aquatinten, vervaardigd in de jaren 1976-1987. Historicus Pim Hoff schreef de begeleidende beschouwende tekst als zoektocht naar de uitgangspunten en drijfveren die ten grondslag liggen aan het werk.

Een enigszins onderbelicht onderdeel van Peter van der Heijdens omvangrijke en diverse oeuvre is zijn grafische werk dat tussen 1976 en 1987 ontstond. In deze periode maakte Van der Heijden een vijftigtal kleuretsen die zich kenmerken door een hele eigen benadering die karakteristiek is voor zijn werk en werkwijze. Van der Heijden gebruikt ets en aquatint, in diverse drukgangen, om volstrekt nieuwe beelden te creëren. Dit resulteert in poëtische werken waarin herkenning en vervreemding elkaar afwisselen en vormen, kleuren en texturen de dialoog met elkaar aangaan. De rode draad is lichtheid, onbevangenheid en opgewektheid, en plezier in het scheppen van fantasievolle werelden waarin de hiërarchie der dingen naar eigen hand wordt gezet, zoals dat ook zo typerend is voor het andere werk van Van der Heijden. Zijn persoonlijke ervaringen en zijn fascinatie voor het toeval, het onbekende, het bizarre en ongewone zijn een constante in dit werk. Van der Heijden toont bij ARTTRA-galerie een keuze uit deze bijzondere grafiek.

Marianne Schutte
Kunsthistorica

 

 

 

Voor bezichtiging maak een afspraak met mschutte@arttra.com