T +31 (0) 20 6259303 info@arttra.com
Select Page


Tentoonstelling:

‘Eternel Blue’ van Hassan Mosleyani

6 April – 3 Mei 2024

Opening 6 april van 16.00 van 19.00 uur

Zonder titel, olieverf op doek, 20 x 20 cm, 2004

 

Hassan Mosleyani (1961), een Iraanse kunstenaar die sinds 1993 in Nederland woont, heeft zijn leven van kinds af in dienst van de schilderkunst gesteld, dat voor hem een wereld is waarin hij rust en ruimte vindt. Hij is naar Nederland gekomen omdat zijn grote voorbeelden in de schilderkunst Rembrandt en Van Gogh waren. Ook Hassan’s werken vallen op door een rijke textuur. Dat komt door de zeer gevarieerde manier waarop de verf is aangebracht. Mosleyani schildert bij voorkeur op doeken van grote afmetingen, in olieverf, het medium waarvan hij alle mogelijkheden verkent. De schildertechniek is een integraal deel van zijn werk, dat een middel en doel tegelijk is. Het nat in nat werken wisselt hij af met een werkwijze waarin hij de verf dik, romig of scherprandig of juist heel glad opbrengt, met behulp van penselen, spatels en messen.

Een schilderij van Mosleyani verveelt nooit. Hoe lang men er ook naar kijkt, telkens ontdekt men weer iets nieuws. Van de rijkdom aan associaties, aan kleuren en aan scherpte en ritme van lijnen gaat een hypnotiserende werking uit, zoals de kleurpatronen van een oosters tapijt, die steeds gelijk en toch weer anders zijn. Soms kunnen, zo men wil, elementen herkend worden afkomstig van de Iraanse volkskunst, of van de oude rijke Perzische cultuur. Met name zijn blauwen roepen allerlei associaties op met het mystieke Midden-Oosten.
Zijn schilderijen lijken door de prachtige huidtextuur, zelf levende objecten te zijn, die kloppen van emoties. Na een intensieve periode van schilderen in Amsterdam is Hassan ook gaan beeldhouwen. Door een mogelijkheid om in het groen buiten Amsterdam te kunnen werken. Velen hebben een zeer groot formaat. In de tentoonstelling bij ARTTRA zijn ook twee kleinere beelden te zien, die eveneens ontroeren door het bijzondere materiaal en vorm gebruik.

Marianne Schutte
Kunsthistorica