T +31 (0) 20 6259303 info@arttra.com
Select Page


‘Oneindigheid’

Sandra Derks

7 maart – 31 mei 2020

Opening: zaterdag 7 maart

16.00 – 19.00 uur

Begin januari 2020, tijdens een mooie mistige namiddag in hartje Amsterdam, heb ik het genoegen om kunstwerken uit te kiezen voor een solotentoonstelling van de kunstenares Sandra Derks. In haar atelier valt haar onderzoekende geest direct op door de veelzijdigheid aan studiemateriaal. Ik zie naast de vele schilderijen, keurig gerangschikte kleine gedroogde fruit schillen liggen op papier die doen denken aan een imaginair alfabet. Haar aandacht richt zich op het afpellen van de zichtbare laag van de werkelijkheid en tijdens dit proces ontstaan volgens haar vanzelf nieuwe taaltekens.
Tevens zie ik inkttekeningen gebaseerd op studies naar Oosterse kalligrafie, stenen gerangschikt op vorm en kleur met inscripties en kleiobjecten die verwijzen naar archeologische artefacten. Naast haar schilderijen valt het minutieuze uitgeknipte labyrint (aanwezig in de vloer van Chartres, een van de mooiste gotische kathedralen van Frankrijk) nauwelijks op, maar bij navraag, houdt zij zich daar al enige tijd mee bezig. Net als het ‘schillen’ van de wereld van objecten is het bewandelen van het pad van dit labyrint voor haar een naar binnen gerichte ervaring die zich vervolgens uitdrukt in haar nieuwste werk.

Zo kan het schilderij ‘Licht’, als metafoor dienen voor het midden van het labyrint; een verdampende zon waar je oog naar toe wordt getrokken en uiteenspat in een citroengele kern. Ook het grote werk ‘Oneindigheid’ gemaakt in 2017 heeft een aanzuigende werking.
In een poederachtig fresco palet zijn twee zwevende blauwe bollen met elkaar verbonden door een gelijkmatig afgepelde sinaasappelschil. Precies in het midden van deze bollen zijn twee perfecte vleeskleurige tepels waar te nemen.
Verstild is haar grijsblauwe schilderij ‘Het moeras’ (2012) waar verdronken kale bomen hun geheim niet prijs lijken te geven door hun weerspiegeling in het stilstaande water. Ook haar buiten proportionele ‘Aardappel’ (2019) frontaal geschilderd op onbewerkt linnen heeft een magische toets doordat een zwarte sikkel zich met messcherpe precisie aan een kant van het object heeft vastgehecht.
Sandra Derks (1960) is sinds de jaren tachtig actief als beeldend kunstenaar, zij werkte o.a. samen met Rob Scholte en was onderdeel van vele collectieven die deel uit maakten van de kraak en punk scene in Amsterdam en daarbuiten.
Anno 2020 is het jaar dat de aandacht voor haar werk in het licht staat, net als het licht ieder jaar, precies in het midden van het labyrint in Chartres op het zesdelig rozet valt, 21 juni om 12.00 uur, het is dan precies Midzomer….

Marianne Schutte
Kunsthistoricus

Nu we de tentoonstelling hebben verlengd, is er een bijzonder kunstwerk gemaakt: Doos met labyrint van Chartres, 44 x 44 cm doorsnee, 1 mm berkentriplex, lasercut, met 1 foto met voorbeelden van het driedimensionale labyrint met begeleidende tekst .

Kosten € 295,–  

Bestel het nu bij info@arttra.nl