T +31 (0) 20 6259303 info@arttra.com
Select Page


Duo Tentoonstelling:

De levensdraad en de filosofen-steen

van Lee Eun Young en Carel Lanters

5 maart tot 30 mei 2022

Opening: zaterdag 5 maart 16.00 – 19.00 uur

 

Lee Eun Young en Carel Lanters exposeren zelden samen, ook al zijn ze al 40 jaar bij elkaar. Zij gaan meestal hun eigen weg, om soms in een tentoonstelling het recente werk te combineren. ARTTRA volgt dit kunstenaarsechtpaar al jaren.

Terwijl Carel vormgeeft aan een wasmodel om het vervolgens te transformeren naar massief aluminium, gaat Eun Young voorzichtig te werk door fragiele boombladeren te omwikkelen met kleurrijk draad. Fragiel als de natuur kan zijn, veranderen de gedroogde bladeren in objecten die iets lijken te vertellen. Licht en kwetsbaar als schijnbare tegenstelling met de massieve en supersterke objecten ontstaan door het gietproces in aluminium

Tijdens wandelingen, heeft Eun Young veel soorten bladeren, droge vruchten, boomschors en takken gevonden. Wanneer zij de bladeren of de takken met draden omwikkelt, heeft zij het gevoel dat zij een spinnenweb over de vondsten heen legt en ze een voor een tot leven brengt. Zij ziet een rups in een vlinder veranderen en samengevoegde bladeren veranderen in vogels of andere dieren. Het nieuwe lichaam krijgt een ziel. Ieder mens ziet en ontdekt iets anders in zijn/haar eigen wereld van verbeelding. Deze objecten onder de titel ‘La Poésie des Herbes’, werden deels ontwikkeld tijdens de residency in Espace d’Arts Contemporains in Bourbonne-les-Bains (F).

Ook de objecten van Carel ontstaan door verandering. Door een dunwandige vorm van was, in een moment samen te drukken, ontstaat er een residu van deze geconcentreerde handeling. Deze wordt omgezet, via de verloren was techniek, in massief aluminium om de kracht en de vorm te stabiliseren en ook het juiste gewicht mee te geven. Er ontstaat een gevoelsmatige referentie naar de ‘philosopher’s stone’. De steen der wijzen (lapis philosophorum) in de alchemie is, in het kort gezegd, een substantie waarmee men gewone materialen in edelmetalen kan veranderen (zelfs goud!). Volgens de moderne alchemist is het ‘Grote Werk’ gericht op de verlichting van de persoon zelf.

Wat de werken van Eun Young en Carel gemeen hebben, is het geven van een ziel aan een object en het streven naar de ideale belichaming.

Kom langs of maak een privé-afspraak en laat je verrassen door deze unieke vormen.

Marianne Schutte