T +31 (0) 20 6259303 info@arttra.com
Select Page


Tentoonstelling:

‘Zoete Aardappel met open hart’

van Pablo Ponce

5 november – 31 december 2022

Opening: zaterdag 5 november 16.00 – 19.00 uur

‘Zoete aardappel met open hart’ (2021), olie op doek, 60x 80 cm

In de schilderijen cyclus “Zoete aardappel met open hart”, is de Argentijn Pablo Ponce (1974, La Plata) op zoek naar een parallelle wereld, een andere dimensie; waar de tijd cyclisch is, en waarbij er sprake is van een terugkomsttijd.

Pablo Ponce Gomes de Saravia woont /werkt sinds 2001 in Amsterdam. Na de Academie voor Beeldende Kunsten, Scenografie, La Plata in Buenos Aires te Argentinië van 1992-1998 heeft hij de Gerrit Rietveld academie, afdeling keramiek gevolgd (2009-2012).

Hij werkt met metaforen zoals de zoete aardappel opdat deze herkenbaar is in beide culturen, zowel in Europa als in Latijns-Amerika.
Voor hem is de zoete aardappel met open hart met kind, een metafoor voor zowel de Madonna met kind als ‘de Pacha Mama,’ het begrip ‘Moeder Aarde ‘in Latijns-Amerika.

Pablo stelt zich constant de vraag af of we de werkelijkheid /de natuur in al zijn volheid wel kunnen waarnemen?

Pablo ziet zijn leven als een proces van verandering en beweging zoals in de natuur, alles is in transitie, het is voor hem de alchemie van transformatie. Zo ziet hij de kosmos als de natuur en de microkosmos bevindt zich binnen ons.

Hij ziet zijn werk als een syncretische constructie met natuurlijke elementen en alledaagse voorwerpen zoals zoete aardappelen, organen, wortels, aderen, botten, micro-organismen, die behalve in het lichaam ook denkbeeldig onder de grond zouden kunnen bestaan.

Naast schilder is hij tevens een begenadigd keramist, vanaf 26 -11 tot 29-10-2023 is zijn installatie ‘Wandering Walls’(2016) te zien in het Keramiek Museum Princessehof te Leeuwarden tijdens de tentoonstelling ‘Handle with Care”.

Waar geen woorden zijn, zijn beelden

 

Voor bezichtiging maak een afspraak met mschutte@arttra.com